Červená vína
Červené víno je přírodní suché víno vyráběné pouze z hroznů modrých odrůd vinné révy. Jak červená vína stárnou, mění se jejich barva. Skutečná barva vína se tak pohybuje od intenzivní fialové, přes cihlovou červenou až po téměř hnědou. Červené víno je velmi široká kategorie vín, od lehkých vín s minimem tříslovin, která mírně chladíme, až po vína vhodná pro dlouhodobé zrání.
Obsah alkoholu se v červeném víně pohybuje mezi 12 – 15 %. Avšak ani víceprocentní červená vína nejsou výjimkou – například u Portského vína se může hladina alkoholu pohybovat okolo 20 %. U některých červených vín je před konzumací nutná dekantace, tedy přelévání vína do karafy, aby se odstranil kal a krystaly na dně láhve.
Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.
Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě. Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína.