Prosecco
Prosecco je šumivé víno, které se vyrábí z odrůdy Glera (dříve Prosecco). Podobně jako oblast Champagne dává název šampaňskému, je i Prosecco charakteristické svou oblastí, ve které se pěstuje. Více než 95 % vinic Prosecca se nachází v italské provincii Treviso, regionu Conegliano - Valdobbiadene. Což je zároveň označení i pro nejvyšší kategorii Prosecca v regionu - tedy Prosecco DOC/DOP di Conegliano-Valdobbiadene, které zaručuje původ hroznů, vinifikační metodu a konečné vlastnosti vína.
Chuť kvalitního prosecca je jednoduchá a důmyslná s květinovo-ovocným nádechem a lehkou, svěží vůní. Prosecco se hodí jako aperitiv i dezert. Vychutnat si ho můžete v čisté formě, ale také v míchaných koktejlech, například Bellini, nebo v Aperolu Spritz. Pokud si chcete dát sklenku Prosecca k obědu či večeři, doporučujeme kombinaci s těstovinami, saláty, rybími pokrmy či mořskými plody, ale také ve spojení s thajskou, japonskou a jinou exotickou kuchyní. Podává se ledově vychlazené na 5 - 7 °C.